Göteborg deltog i riksmästerskapet för distriktslag (RM)

Göteborg deltog i riksmästerskapet för distriktslag (RM)

2 december, 2021 Okategoriserade 0

Uttagna och medföljande i lagen blev efter några sena ändringar:

Flicklaget: Emilia Hellgren Helgesson, Julia Fällberg, Doris Dahlin, Maria Nouman, Vilda Backlund, Milla Jonsson, Ronja Johansson. Clara Fällberg och Alma Lago Elfström blev tyvärr sjuka i sista stund.

Pojklaget: Albin Wiik, Domenik Ralevski, John Eriksson, Petter Fock, Albin Forselius, Troy Elgbratt, Adam Hallén, Richard Lindén, Axel Eriksson, William Krus, Viktor Fazlagic, Said Hasuna. Även Max Christiansson och Sam Frid Göransson var uttagna men kunde inte följa med.

Lördagen 27 november var det dags för Riksmästerskap för distriktslag, en årlig lagtävling för ungdomar. Eller tja, den brukade vara årlig till pandemin kom och satte stopp för det. 

Just pandemins effekter var något som vi i stadslagskommittén tydligt märkte av under hösten när vi skulle ta ut lagen. Vi fick jaga på klubbarna för att få in nomineringar, och det var tydligt att distriktet har tappat många tävlande ungdomar under uppehållet. Men till slut åkte vi till Lindesberg två kategorimässigt nästan kompletta lag där vi var nöjda med uppställningen i båda lagen.

På fredag eftermiddag steg vi in i storbussen vid Valhalla idrottsplats, i ett fortfarande inte så kallt Göteborg. Det ryktades om tio minusgrader i Lindesberg, information som skulle visa sig stämma. Den enda lilla motgången på bussresan upp var en toalettrelaterad incident som orsakade en paus i metropolen Laxå, några mil före Örebro. Redan där var det mycket kallare utomhus än i Göteborg.

Efter invägning och middag (pizza, Lindesberg råkar vara en av Sveriges mest pizzeriatäta städer) var det läggdags hyfsat tidigt inför den stora tävlingsdagen.

Lagtävlingar i judo är fortfarande något ganska ovanligt i Sverige, men hör till bland det roligaste man kan göra inom tävlingsjudon. Den största skillnaden mot individuella tävlingar är nog att det blir ett helt annat tryck från publiken där det blir många fler (inklusive tävlande i lagen) som hejar på respektive match. Det blir också spännande på ett helt annat sätt eftersom uttagningstaktik, matchningar, WO-matcher och annat också avgör utkomsten av lagmatchen. Det är inte bara en enskild ippon som avgör, som det kan vara på individuella tävlingar.

Uppvärmning före matcherna.

Det var ett förväntansfullt gäng som efter frukost på lördagen värmde upp inför lagmatcherna. Lottningen gjorde att vi inte började köra direkt vid tävlingsstart utan någon timme senare, vilket gav oss lite extra sömn och tid för en lång uppvärmning.

Silver till flicklaget

Flickorna blev lottade mot Värmland/Örebro och Västergötland i gruppmatcherna, och pojkarna mot Stockholm, Syd och Södermanland/Östergötland.

Tjejerna fick en tuff start i första gruppmatchen där motståndarlaget var Värmland/Örebro som hade ett mycket starkt lag och dessutom befann sig på hemmaplan. Laget kämpade på bra men det räckte tyvärr inte för en vinst. Efter ytterligare en uppvärmning var det dags för den andra matchen där laget skulle möta Västergötland. Den här gången var det ett mindre nervöst lag som tog plats på mattan och efter många spännande matcher stod det klart att Göteborg hade vunnit och därmed var klara för semifinal! 

I semifinalen skulle laget möta Uppland som vunnit sin pool och därmed besegrat både Stockholm och Judo Syd. Vi coacher förstod att det här skulle bli en mycket tuff match. Tjejerna laddade åter igen upp och efter dagens tredje uppvärmning var de mer än redo för semifinal. Matchen slutade med mestadels vinster till Göteborg och det var ett mycket glatt lag som steg av mattan med vetskapen om att de tagit sig hela vägen till final, i vad som var första Riksmästerskapet någonsin för halva laget.

I finalen skulle tjejerna återigen få möta Värmland/Örebro och det var ett revanschsuget lag som spatserade in när musiken till finalmatchen drog igång. Tjejerna gick in med stort självförtroende och visade att de förtjänade sin finalplats med råge. När sista matchen var klar visade resultattavlan 4-3 till Värmland/Örebro. Därmed var det endast WO-matchen där Göteborg hade en lucka i kategorin -57 som var avgörande i den här matchen.

Tuff lottning för pojklaget

Även pojkarna fick en tuff första match i poolen när man ställdes mot Stockholm. Samtliga kämpade på tappert men det räckte tyvärr inte mot laget från huvudstaden som sedermera kom att vinna hela mästerskapet. I andra matchen ställdes pojkarna mot Sörmlands distriktslag. Detta blev en jämn match som kunde gått åt båda håll. Med lite tur hade Göteborgs pojklag kunnat ta sin första vinst för dagen men tyvärr hade man inte riktigt marginalerna på sin sida. 

I tredje och avslutande poolmatchen ställdes pojkarna mot Judo Syd. Trots två inledande förluster fanns ingen tvekan i laget. Pojkarna gick orädda in i varje match med vetskapen om att en vinst var nödvändig för avancemang från poolen. Trots fina insatser och flera matchvinster fick pojkarna tyvärr se sig besegrade av det mycket duktiga laget från Syd vilka senare även gick till final och gjorde en jämn match mot segrande Stockholm. Göteborg fick således möta båda finallagen i poolen. En tuff lottning som det relativt unga laget med bravur tog sig an.

Efter tävlingen kunde vi coacher konstatera att vi var mycket nöjda med dagen. Även om pojklaget inte hamnade på pallplats såg vi flera riktigt bra insatser, och våra deltagare imponerade med fina matcher där även flera av de yngre överraskade på ett positivt sätt. En bra grund för nästa års RM, och en positiv stämning i laget.

Vad gäller flicklaget kan man också konstatera att det gick väldigt bra, hela vägen till en andraplats, trots att det var osäkert in i det sista om vi ens skulle få ihop ett flicklag. Här vill vi lyfta fram de yngre deltagarna, vi hade flera som fortfarande var U13, som trots sin relativa ungdom blixtrade till och vann många matcher mot kvalificerat motstånd. Vi vill också lyfta fram de äldre i laget som peppade och stöttade de yngre (och varandra) på ett fint sätt.

Efter tävlingen blev det tacobuffé i matsalen. Denna gång hade arrangören tagit i rejält med mängden mat och vi var många som blev mätta på gränsen till utmattning.

På söndagen tränade vi två pass ledda av kvalificerade tränare från A-landslaget, nämligen Tommy Macias och Joakim Dvärby. Passen höll hög kvalitet med bra randori- och teknikbyten.

Tommy Macias ledde det första träningspasset.
Gott om deltagare på söndagens träningar.

Framåt 20-tiden var vi efter en incidentfri bussresa tillbaka i ett nu vintervitt Göteborg.

Vi i kommittén vill tacka alla fantastiska ungdomar vi har fått lära känna under helgen och vill återigen lyfta fram att det är genomgående hög nivå på våra deltagare. Ni är göteborgsjudons framtid!

Vi vill också tacka bidragande klubbar som har gjort sitt yttersta för att få fram nominerade till lagen.

Nu blir det juluppehåll för våra aktiviteter men vi ses snart igen. Ta hand om er!

/Sebastian, Karin och Christian

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *